Frequently Asked Questions

 

Waarom heeft een biljart regelbare poten?

Met de regelbare poten wordt een biljarttafel waterpas gezet. Het waterpas zetten van een biljarttafel gebeurt met een erg gevoelig waterpas. Dit is nodig om te vermijden dat de biljartbal afwijkt van zijn traject.

 
Hoeveel weegt een biljart?
Het gewicht van een biljart is afhankelijk van de dikte en grootte van de leiplaat en de constructie van het chassis. Het gewicht varieert van 250 kg voor een éénvoudige pooltafel van 1,80 m tot 1200 kg voor een 12ft full size steelbloc snookertafel. Voor het juiste gewicht van een specifiek model, gelieve ons te contacteren.

 

Hoe hoog is een biljart?
De standaard hoogte van een biljart bedraagt 80cm.

Kan ik een biljart op zolder of in de kelder plaatsen?
Indien de biljart via de trap moet worden verplaatst, zal in ieder geval de leiplaat uit 3-delen moeten bestaan. Tevens moet het frame demontabel zijn. Het is ook mogelijk om de biljarttafel met een kraan binnen te brengen via een venster, als het venster groot genoeg is. Voor verdere details, gelieve ons te contacteren.

Wat bedoelt men met speelmaten?
Dit is de maat gemeten tussen de stootbanden op het speelveld. De breedte van de banden is hier buiten beschouwing gelaten. De breedte is altijd de helft van de lengte. Hieronder een overzicht van de gangbare speelmaten:

 

Speelmaat (m) Speelmaat (ft) Spel Minimum grootte van de kamer (m)

1,80 x 0,90

 

Carambole

Golf

Pool

4,70 x 3,80

1,86 x 0,93

6

Pool

4,76 x 3,83

1,90 x 0,95

 

Carambole

Pool

4,80 x 3,85

2,02 x 1,01

7

Pool

4,92 x 3,91

2,10 x 1,05

 

Carambole

Pool

Snooker

5,00 x 3,95

2,24 x 1,12

8

Pool

5,14 x 4,02

2,30 x 1,15

 

Carambole

Pool

Snooker

5,20 x 4,05

2,54 x 1,27

9

Pool

Snooker

5,44 x 4,17

2,85 x 1,425

 

Carambole

5,75 x 4,325

3,57 x 1,78

12

Snooker

6,47 x 4,68

 
Hoeveel ruimte heb ik nodig?
Een standaard keu heeft een lengte van 140cm, hierbij wordt 5cm bijgeteld voor het stoten. Deze uitkomst vermenigvuldigt u met 2 en u telt de speelmaat hierbij op. Zie tabel “Wat bedoelt men met speelmaten”. Indien de beschikbare ruimte te klein is voor een standaardkeu, zijn er kortere keuen verkrijgbaar van 130 cm, 120 cm en 110 cm. Hierdoor mag de minimumgrootte van de kamer afnemen met respectievelijk 20 cm, 40 cm en 60 cm.


Bestaan er ook tafels waar je kan aan zitten?
De hoogte van de onderregel van de biljart bepaalt of u aan de biljart kunt zitten. Er zijn speciale biljarts die hiervoor geschikt zijn, deze zijn tevens uitgerust met een afneembaar tafelblad. Zie hiervoor de pagina “3 in 1” met de modellen van Billards Bréton.

Bestaan er tafels voor zowel carambole als pool?
Er bestaan poolbiljarts waarbij er “plugs” in de 6 pockets worden gemonteerd. Zo kunt u van uw poolbiljart in een mum van tijd een carambolebiljart maken. Het blijft echter een compromis aangezien de verschillende spelsoorten op een ander type laken worden gespeeld en met een ander type van rubber voor de stootbanden. Zie hiervoor de pagina’s “3 in 1” en “2 in 1”.

Hoe hoog moeten lampen boven een biljarttafel hangen?
De onderzijde van de verlichtingsarmatuur moet minstens 80 cm boven het speelvlak komen.


Waar is het laken van gemaakt?
Het laken bestaat hoofdzakelijk uit wol. Voor de slijtvastheid en ter versteviging wordt er een kleine hoeveelheid nylon aan toegevoegd.

Hoe vaak moet ik het laken vervangen?
Bij normaal gebruik in een café adviseren wij om jaarlijks het laken volledig (op de banden en op de leiplaat) te vervangen. Bij een particulier is het afhankelijk van het gebruik, maar wij adviseren om dit minimum om de 5 jaar te doen.

Bestaan er andere kleur lakens dan groen?
Het meest gebruikte carambole laken is groen gekleurd, omdat dit rustgevend is voor de ogen. Er zijn tal van andere kleuren mogelijk.

Hoe ontstaan gekleurde spots op het laken?
Deze markeringen ontstaan onder andere door het gebruik van krijt. Het krijt van de pomerans zet zich af op de biljartbal. Op zijn beurt zet het krijt op de biljartbal zich af op het biljartlaken. Deze markeringen ontstaan ook door wrijving van de bal met het laken. Bij met name trek- en doorstoten roteert de bal op één plek. De temperatuur kan hierdoor oplopen tot 250°C en veroorzaakt een witte spot.

 

Hoe moet het laken gereinigd worden?

Bij frequent gebruik moet het biljartlaken dagelijks geborsteld worden met een speciale biljartborstel. Dit dient te gebeuren met de zin van de haren mee. Dit om krijtresten te verwijderen zodat de bal geen afwijkingen vertoont.

Het biljartlaken moet wekelijks met een schuiver afgetrokken worden dit met de zin van de haren mee. Een schuiver is aan de onderkant en aan de zijkant voorzien van een speciale viltlaag of oud gewassen biljartlaken die door wrijving met het laken vuil in zich opneemt. De viltlaag kan men schoonmaken door regelmatig te stofzuigen. Een belangrijk onderdeel van het schuiven is het stootvlak van de banden mee te nemen. Vuilaanslag kan leiden tot het bonken en springen van de banden. Schone banden geven een zuivere afslag van de banden.

Wekelijks moet het biljartlaken gestofzuigd worden. Gebruik een stofzuiger met een speciaal biljart mondstuk. Dit is de beste methode om krijtdelen en stof van de tafel te verwijderen. Gebruik de laagste zuigstand en zorg ervoor dat het laken niet vacuüm wordt getrokken.

Bijkomend bij een snookertafel: Om de 2 weken moet het biljartlaken gestreken worden. Voordat men gaat strijken, de tafel goed borstelen, dit om alle stof- en krijtdeeltjes van het laken los te krijgen. Na het borstelen een uitgewrongen klamme theedoek nemen en deze om de borstel winden om vervolgens nog 1 keer over de tafel te gaan, dit om de losse stofdeeltjes op te nemen. Tenslotte om de tafel weer in optimale conditie te krijgen met een warm snookerstrijkijzer strijken.

 

Waar is het speelveld onder het laken van gemaakt?
Het materiaal voor het speelveld onder het laken bestaat uit leisteen. Het soortelijk gewicht van leisteen bedraagt 3000 kg/m3. Leisteen (Schiefer) is een afzettingsgesteente, ontstaan door het afzetten van fijne leemdeeltjes. Het is een sterk gelaagd, zelfs schilferachtig gesteente, dat grijsblauw van kleur is en bestaat uit een massa van onzuiver aluminiumsilicaat en organische restanten. Het laat zich volgens de richting van zijn gelaagdheid zeer gemakkelijk splijten. Daardoor kan de plaat barsten als de verwarming té warm staat.

Hoe dik is een leiplaat?
De standaarddikte varieert tussen 20 en 60 mm, afhankelijk van het spel en de tafelconstructie. De gebruikelijk diktes voor pooltafels is 20 mm, voor carambole- en golfbiljarts 40 mm, voor snookertafels 50 mm.

Waarom is een biljart verwarmd?
Leisteen is een poreus materiaal en neemt hierdoor vocht op uit zijn omgeving. Om dit te verkomen wordt de leiplaat verwarmt zodat de snelheid van het laken niet wordt beïnvloedt door het vocht uit de leiplaat.

Hoeveel stroom gebruikt een verwarming?
Een normale verwarming heeft een vermogen van 600 Watt. Ter vergelijking, een gewone haardroger heeft een vermogen van 1800 Watt.

 

Hoe lang en wanneer moet ik de verwarming aanleggen?

Opdat de leiplaat van de tafel op temperatuur zou zijn, moet de verwarming 2 uur op voorhand worden aangelegd. Na het spel mag de verwarming weer uitgeschakeld worden. Het is niet nodig om de verwarming continu te laten aanliggen. Het enige voordeel hiervan is dat de tafel niet onderhevig is aan opeenvolgende krimp en uitzetting door temperatuursvariaties. Door het continu aanliggen van de verwarming neemt de levensduur van het rubber van de stootbanden af.

 

Op welke temperatuur moet de verwarming ingesteld worden?

De bedoeling van een verwarming is om het vocht in de leisteen te laten verdampen. Hiervoor moet de temperatuur van de leiplaat hoger zijn dan de omgevingstemperatuur. Een goede vuistregel is een 7-tal graden hoger dan de omgevingstemperatuur.

Wat is het verschil tussen boven- en zijmontage?
Bij bovenmontage worden de banden vertikaal op de leiplaat bevestigd. De bouten gaan hier door de leiplaat heen. Bij zijmontage worden de bouten horizontaal bevestigd in de leiplaat.

Hoe lang gaat het rubber van de stootbanden mee?
Het rubber van de stootbanden is onderhevig aan veroudering, vooral door de warmte. Vermijd het blootstellen van uw biljart aan direct zonlicht en hoge temperaturen (veranda). Een gemiddelde leeftijd voor het rubber van de stootbanden is 15 jaar.

Waarom zitten er witte markeringen/diamonds in de banden?
Om een goed positiespel te kunnen spelen en optimaal gebruik te maken van de tafel, zijn de banden voorzien van markeringen. Aan de hand van deze markeringen kunt u uitrekenen waar de bal zal komen als er via de band wordt gespeeld. Met name met 3-banden wordt er veelvuldig gebruik gemaakt van deze tactiek.

Hoe lang gaan biljartballen mee?
Ook biljartballen zijn onderhevig aan slijtage, soms kunnen de ballen enkele millimeters slijten per seizoen als ze intensief bespeeld worden. Bij normaal gebruik in een café adviseren wij jaarlijks de ballen te vervangen. Bij een particulier is het afhankelijk van het gebruik, maar wij adviseren om dit minimum om de 5 jaar te doen. Biljartballen die uit de biljart gaan en op een harde vloer terechtkomen moeten onmiddellijk vervangen worden. Door de impact zal er een plat vlakje op de bal zitten, waardoor de bal gat "waggelen" en afwijkt van zijn traject.

Waar zijn biljartballen van gemaakt?
Vroeger werden ballen gesneden uit ivoor, tegenwoordig worden ze gemaakt van kunststof. De Aramith ballen worden vervaardigd uit Phenol-hars en staan garant voor een constant gewicht en een perfecte loop.

Hoe moeten de biljartballen gereinigd worden?

Biljartballen kunnen zowel met de hand als met een balpoetsmachine gereinigd worden. Met de hand wordt eerst een balpoetsvloeistof op de ballen verneveld. Dit laat men enkele minuten inwerken, waarna de ballen met een zachte doek opgeblonken worden. Dit om alle krijtresten op de ballen te verwijderen. Met een balpoetsmachine worden de ballen in de machine geplaatst, de balpoetspolish wordt aangebracht waarna de machine wordt gestart. Na enkele minuten zijn de ballen volledig gereinigd en klaar om te spelen.


Hoe lang is een keu?
Een standaard keu heeft een lengte van 140cm. Er zijn ook kortere keuen verkrijgbaar van 130 cm, 120 cm en 110 cm. Deze kortere keuen worden enkel gebruikt in het geval dat de beschikbare speelruimte te klein is.